Tvättråd för handstickade plagg

Tvättråd för handstickade plagg

Först och främst, om du kan undvika att tvätta dina stickade plagg så gör det. Att vädra dina tröjor kan räcka långt för att hålla ett plagg fräscht. Ibland händer det dock att dina stickade plagg blir smutsiga och behöver tvättas.

Handstickade plagg tvättas som regel för hand. Även om maskinerna har ett ulltvättsprogram är det ofta ett säkrare alternativ att tvätta plagget för hand. Lägg det stickade plagget i vatten och tvättmedel i ett handfat eller liknande. Använd tvättmedel som är anpassat för ull eller andra fibrer. Vattnet bör vara cirka 30 grader. Se över om ditt tvättmedel behöver sköljas ur eller inte (våra tvättmedel från Soak behöver inte sköljas ur). Stickade plagg ska inte vridas så om du ska skölja ditt plagg eller krama ur vatten bör det göras med försiktighet. Vissa garner klarar av att centrifugeras i tvättmaskin vilket kan vara ett bra sätt att krama ur vatten ur ditt plagg (testa på din provlapp om du är osäker). Tvätta mörka färger separat. Mörka färger kan innehålla överskottsfärg, så det är viktigt att se till att plagget sköljs tills vattnet är helt klart för då kommer det inte färga av sig på annat.

Rulla sen in stickningen i en frottéhandduk och tryck ut resten av vattnet (om du inte har centrifugerat det). Forma plagget och lägg det plant för att torka. När plagget är halvtorrt, kan man skaka det lätt för att få det poröst och luftigt. Du kan forma plagget med hjälp av rostfria nålar (blockningsnålar). Stickade plagg bör ej torktumlas.

Ullplagg och silke
Plagg stickade i får- och alpackaull ska inte tvättas oftare än nödvändigt. Om du enbart fått en fläck på tröjan kan du badda direkt på fläcken med en våt handduk istället för att blöta hela plagget. Vissa ullplagg växer när de blir blöta så se till att inte dra i plagget för att påverka plaggets storlek utan krama ur plagget försiktigt. Om ditt garn är superwashbehandlat kan det klara maskintvätt bättre än obehandlade garner. Detta kan vara uppskattat på tex. barnkläder. Vi råder dig dock att testa på en provlapp eller liknande först för att inte riskera att förstöra plagget. Tvätta på maskinens ull- eller fintvättsprogram. Undvik sköljmedel.

Bomull och lin
När du tvättar stickade plagg av bomull- eller lingarn kan du i många fall använda tvättmaskinens ordinarie tvättprogram mellan 30 och 60 grader. Se över om det finns specifika tvättråd för ditt garn. Bomull har en tendens att krympa lite i tvätten. För att få tillbaka den ursprungliga formen kan du sträcka plagget innan du låter det torka.

Tillbaka till blogg